fredag 11. januar 2013

Avlsarbeid - metoder og etikk

Høsten 2012 var jeg med på NKK's Oppdretterskole og i den forbindelsen lærte jeg om ulike avlsmetoder. Etter å ha sett NRK's program "Rasehunder-3 år etter" fikk jeg et ønske om å dele noen tanker med dere.

Kort oppsummert (og meget enkelt) om et utvalg ulike avlsmetoder:

Innavl: Avl på nære slektninger. For eksempel krysninger mellom mor/sønn, far/datter, søsken, besteforeldre/barnebarn.
Sitat NKK's Avlsstrategi: 1
"Paring mellom søsken, far/datter, mor/sønn eller tilsvarende tette paringer = paringer med innavlsgrad lik eller høyere enn 25,0%. 2
Halvsøskenparinger eller paringer med tilsvarende innavlsgrad = paringer med innavlsgrad lik eller høyere enn 12,5%"

Linjeavl: Avl med hunder som er i slekt, men innenfor anbefalt grense for innavl (les: "godkjent innavlsprosent"). NKK anbefaler å ikke overstige 6,25% med tanke på innavlsgrad.

Utavl: Avl med hunder som ikke er i slekt/fjerne slektninger. Innavlsprosent på 0%.

Matadoravl: Avl med individer som er foreldre til mange avkom, individene brukes gjentatte ganger. Kan føre til begrensninger i det genetiske materiale.Blir syke individer blir brukt som "matadorer" kan dette føre til alvorlige konsekvenser for en rase på sikt. Se eksempler fra programmet til NRK om Cavalier King Charles Spaniel og Boxer.

Her er et utvalg linker hvor dere kan lese enda mer utfyllende om de ulike avlsmetodene og NKK's etiske retningslinjer for avl og oppdrett/avsstrategi:
http://web2.nkk.no/wp-content/uploads/2012/01/Etiske-retningslinjer_avl-og-oppdrett_revidert-OKTOBER-2012.pdf
http://web2.nkk.no/om-hund/ansvarlig-hundehold/avl-og-oppdrett/
http://matmor.info/inutavl.htm
http://no.wikipedia.org/wiki/Avl

Det var kort om metodene. Det finnes sikkert flere linker og det finnes mer å si om de ulike metodene. Kanskje er det aller mest interessante hvordan vi forholder oss til dette. Hvilken avlsmetode brukes og hvorfor? Det er en debatt rundt dette jeg vil frem til. For å sette i gang debatten vil jeg stille noen spørsmål:

- Hva er "greit" med tanke på innavlsgrad? NKK kommer med sin anbefaling på 6,25%, men likevel kan en ved å bruke DogWeb se at hunder med høyere prosent blir brukt i avl. På oppdretterskolen fikk vi eksempler fra ulike rasemiljøer hvor dette var tilfelle.
- Om "tyvparring" eller "uhell" skjer og med den forutsetning at hundene er eksteriørmessig gode - er det "greit" å bruke hunder i avl?
- Hvor mange valper er det "greit" at en hannhund er far til?
- Hvor mange søsken fins til valpen du har og hvordan er deres helse sett opp mot om foreldredyrene brukes mange ganger? (les: fare for spredning av uheldige gener)
- Hvor mange ganger er det "forsvarlig" å bruke samme kombinasjon? Selvfølgelig avhengig av antall valper som blir født, men sett at første kullet gir 12 valper. ER det da "greit" å kjøre samme kombinasjon en gang til?
- Hvor mange ganger er det "greit" å bruke en hannhund? "NKKs grunnleggende anbefaling er at en hund ikke bør ha flere avkom enn tilsvarende 5 % av antall registrerte hunder i rasepopulasjonen i en femårsperiode. " (sitat NKK) Likevel ser vi gjentatte ganger at dette tallet overstiges.

Jeg er ikke ute etter å henge noen ut. Jeg forventer heller ikke all verdens respons på denne bloggen - noen har kanskje ikke lyst tilå uttale seg i denne sammenhengen.

Det jeg vil, er å ha en debatt. Det jeg ønsker er at folk - oppdrettere OG IKKE MINST valpekjøpere - skal være bevisst på hva som ligger bak egen hund, og hva konsekvenser av ulike typer avl kan føre til.

Alle kan mene mye om mangt - hva mener du?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar